Starptautiskā bērnu grāmatu diena

2023. gada 23. March

2. aprīlī, Hansa Kristiana Andersena dzimšanas dienā tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu grāmatu diena. Jau no 1967. gada šajā dienā īpaša uzmanība tiek veltīta lasīšanai un bērnu grāmatām, to autoriem un ilustratoriem. Katru gadu cita Starptautiskās bērnu un jaunatnes literatūras padomesnacionālā nodaļa (IBBY) pasaules bērniem sagatavo vēstījumu, un plakātu noformē valstī pazīstams ilustrators. Šogad vēstījumu un plakātu sagatavoja GrieķijasIBBY nodaļa, izvēlētā tēma “Es esmu grāmata, izlasi mani”.

Plakāts tapis autora Vagela Iliopula (Vagelis Iliopoulos)un ilustratores Fotini Stefanidi (Photini Stephanidi)sadarbības rezultātā. Vēstījumā viņi cildina bērnu grāmatu spēku, kas palīdz izcelt vienlīdzības, daudzveidības un tolerances idejas, kā arī veicina iekļaujošas sabiedrības veidošanos un savstarpējo sapratni.  

Starptautiskajā bērnu grāmatu dienā aicinām lasīt grāmatas un dalīties savās pārdomās, iepazīt autorus, dzejniekus, radošajās darbnīcās  kopā ar bērnu grāmatu ilustratoriem atklāt krāsu un fantāzijas pasauli. Skaistu, radošu un atklājumiem bagātu dienu!

Es esmu grāmata, izlasi mani

 

Es esmu grāmata.

Tu esi grāmata.

Visi mēs  grāmatas esam.

 

Mana dvēsele ir tas stāsts, ko  vēstu.

Katrai grāmatai pašai savs stāsts.

 

Esam atšķirīgas no skata –

daža liela, bet cita maza,

daža ir krāsaina, toties melnbalta cita,

dažām vien pāris lapu,  citas  biezas jo biezas.

 

Varam paust līdzīgu vēsti vai pilnīgi atšķirīgu –

tieši tas dara mūs skaistas.

Cik neinteresanti, ja mēs vienādas būtu.

 

Katra no mums ir vienreizēja.

Katra no mums pelna, lai to ciena,

lai lasa bez aizspriedumiem,

lai tai atrodas vieta tavā bibliotēkā.

 

Tev var būt viedoklis par mani.

Var rasties  jautājumi vai komentāri par izlasīto.

Tu vari atlikt mani atpakaļ plauktā

vai nelaist laukā no rokām  ilgi jo ilgi.

 

Taču neļauj mani aizmest projām

vai pārvietot citā plauktā!

Nemēģini mani iznīcināt un nepieļauj,

ka cits  to dara.

 

Un, ja tev uzrodas grāmata no sveša plaukta,

jo  kāds vai kaut kas  to ir atstūmis,

izbrīvē viņai vietu. 

Tā iederas tev blakus.

 

Mēģini just, kā tā jūt.

Saproti to. Aizstāvi to.

Var gadīties, ka rīt tu nonāc tās vietā.

 

Jo arī tu esi grāmata.

Visi mēs  grāmatas esam.

 

Sacīsim kopā skaļi, lai visi sadzird:

“Es esmu grāmata, izlasi mani!”

Tulkojusi dzejniece, rakstniece Māra Cielēna.

 

Vagelis Iliopuls(Vagelis Iliopoulos) dzimis 1964. gadā Atēnās, Grieķijā, studējis pedagoģiju un teoloģiju Atēnu Nacionālajā un Kapodistrijas Universitātē un ir direktors vienā no prestižākajām Atēnu privātskolām. Pirmo bērnu grāmatu viņš uzrakstīja 1995. gadā, bet 1997. gadā klajā nāca “O Trigonopsaroulis” (“Mazā trīsstūra zivtiņa”), kas runā par toleranci un sapratni. Šī mazā zivtiņa ir kļuvusi par slavenāko mūsdienu grieķu literāro varoni. Kopš tā laika Vagelis ir sarakstījis ievērojamu skaitu grāmatu bērniem un jauniešiem.

Daudzas no tām ir tulkotas un izdotas citās valstīs un saņēmušas apbalvojumus, tostarp IBBY Grieķijas nodaļas balvu un Grieķijas Valsts bērnu literatūras balvu.

Vagelis raksta arī lugas un kinoscenārijus un tulko bērnu grāmatas. Viņa grāmatas iekļautas IBBY Goda sarakstā,IBBY izcilajā grāmatu kolekcijā jauniešiem ar īpašām vajadzībām un Starptautiskās jauniešu bibliotēkas “White Ravens” (“Baltie kraukļi”) katalogā.

Viņš piedalījies starptautiskajos grāmatu festivālos, piemēram, Berlīnes literatūras festivālā, Kipras grāmatu festivālā, Bankjas festivālā Bulgārijā u.c. Popularizējot lasīšanu un literatūru, Vagelis raksta rakstus, lasa lekcijas, organizē dažādus lasīšanas veicināšanas projektus un akcijas skolās un bibliotēkās.

Viņš pasniedz arī radošo rakstīšanu. Grieķijas Bērnu un pusaudžu psihosociālās veselības asociācija viņu ir iecēlusi par garīgās veselības vēstnesi skolās, IBBY Grieķijas nodaļa viņu ir nominējusi Hansa Kristiana Andersena balvai, savukārtIBBY Kipras nodaļa – Astridas Lindgrēnes piemiņas balvai (ALMA).

IBBY Grieķijas nodaļa rakstnieku ir pasludinājusi par Grieķijas bērnu grāmatu vēstnieku.

Fotini Stefanidi(Photini Stephanidi) dzimusi 1962. gadā Grieķijā. Māksliniece un ilustratore 1986. gadā pabeidza glezniecības un fresku  mākslas studijas Atēnu Tēlotājmākslas skolā, kur viņas pasniedzēju vidū bija tādi starptautiski pazīstami mākslinieki kā Jannis Moralis un Dimitris Mitaras.

Kopš 1988. gada viņa sarīkojusi divdesmit personālizstādes, kā arī piedalījusies daudzās starptautiskās glezniecības, gravīru un ilustrāciju izstādēs Grieķijā un ārzemēs.

Viņa ilustrējusi vairāk nekā simts grāmatu, tostarp grieķu tautas pasakas, daiļliteratūru un dzeju, kā arī specializējusies kolekcionāru izdevumu veidošanā. Fotini ir arī desmit grāmatu autore. Starp apbalvojumiem, ko viņa ieguvusi par savām ilustrācijām un gravējumiem, īpaši jāatzīmē Bratislavas ilustrāciju biennāles balva (2001), Grieķijas Valsts balva ilustrācijā (2003, 2007 un 2011), Belgradas ilustrāciju biennāles “Zelta spalva”(2005 un 2013) un “Plaquette” (2010),IBBY Grieķijas nodaļas balva par ilustrācijām (1995, 2005, 2011 un 2018), kā arī EBGE balva 2007. un 2013. gadā.

IBBY Grieķijas nodaļa viņu nominējusi Hansa Kristiana Andersena balvai un Astridas Lindgrēnes piemiņas balvai (ALMA). 2021. gadā IBBY Grieķijas nodaļa viņai piešķīrusi arī jauniešu literatūras balvu.

Plakātu var lejuplādēt šeit: https://www.ibby.org/fileadmin/user_upload/icbd/icbd_2023/ICBD_2023_v2.0.pdf

 

Informāciju sagatavoja:

Sarmīte Galsa,

Latvijas Nacionālās bibliotēkas

Bērnu literatūras centra

Nozares informācijas speciāliste,

berni@lnb.lv

Komentāri

Atlikuši 1000 simboli