Skaļās lasīšanas Nacionālais fināls

2023. gada 1. October

2023. gada 30. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisinājās Skaļās lasīšanas sacensību nacionālais fināls. Tajās piedalījās 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas valsts, viņu vidū 15 meitenes un 15 zēni. Viņus pavadīja klases biedri, kuri skandēja fanu saukļus un demonstrēja atbalsta plakātus. Pilna zāle lasošu bērnu, viņu vecāku, skolotāju un draugu. Skanēja Latvijas izloksnes, novadiem raksturīgie toņi – valoda ir dzīva!

5. un 6. klašu skolēniem lasīšanas sacensību nacionālais fināls notika jau sesto reizi, to LNB rīko kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā.

Pagājušajā gadā čempiona titula ieguvējs Gustavs Liepājnieks no Ventspils uzmundrināja dalībniekus kopā ar savu mūzikas grupu, izpildot spēka dziesmu "Es izjāju prūšu zemi". Viņš dalījās pārdomās: "Es gribu sākt ar to, ka esmu patiešām priecīgs atkal atrasties uz šīs skatuves Ziedoņa zālē. Ticiet man, es zinu, ka jūs visi ļoti gribat uzvarēt, bet gribu pateikt, ka jūs jau esat uzvarētāji, jo esat uzvarējuši savā skolā un novadā. Es Jums visiem novēlu izbaudīt šo brīnišķīgo pasākumu, jo būt starp visas Latvijas labākajiem lasītājiem, ir fantastiska lieta."

Čempiona titulu šogad ieguva Hugo Pakalns no Smiltenes vidusskolas, pārstāvot Valkas un Smiltenes novadus. Viņš lasīja Gerharda Holca-Baumerta grāmatu "Alfons Trīcvaidziņš. Kāda neveiksminieka stāsti". Iepazīstinot ar sevi, viņš teica, ka grāmatu viņam ieteicis tēvs, jo tā ir bijusi viņa bērnības mīļākā grāmata. Viņš nenožēlojot, ka to izlasījis. Iespējams, atbildot uz grāmatas apakšvirsraksta tēmu, savā vizītkartē viņš rakstīja: "Neveiksminieki žēlojas. Čempioni trenējas". 2. vietā – Amēlija Kanašķe no Bauskas Valsts ģimnāzijas, kura lasīja fragmentu no Džoannas K. Roulingas grāmatas "Harijs Poters un Filozofu akmens", aizraušanās ar Roulingas grāmatām ir nopietna, viņa darbojas arī Harija Potera fanu klubā. Un 3. vietā – Rendija Rozenbaha, Liepājas reģionālā čempione no Vaiņodes vidusskolas, kura bija izvēlējusies Reičelas Renē Raselas "Nikijas dienasgrāmatu. Ne pārāk laimīgas dzīves stāsts". Viņai braukt uz sacensībām bijis liels pagodinājums, viņa cer iedvesmot citus.

Spraigajās lasīšanas sacensībās kopumā piedalījās vairāk nekā pieci tūkstoši skolēnu. Vispirms priekšlasījumi norisinās klasē un skolā, tad – reģionālā līmenī un noslēgumā tiek izraudzīts valsts čempions, kurš uz gadu kļūst LNB Bērnu direktors – iedvesmotājs. Viņš iegūst ceļojošo balvu savai skolai – stikla grāmatu kalnu, mākslinieka Ernesta Vītiņa skulptūru, kā arī dāsnas dāvanu kartes jaunu grāmatu iegādei. Bērnu direktora pienākumos ir piedalīties ne vien dažādos reprezentācijas pasākumos, bet arī vērtēt bērnu literatūru un bibliotēku pakalpojumus, paust savu viedokli medijiem. Viņš saņem LNB lasīšanas veicināšanas programmas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija" 2023./2024. gada posmam pilnu grāmatu kolekciju savai skolai. Savukārt, 2. un 3. vietas laureāti iegūst vērtīgas grāmatas un atzinību.

Daudzi skatītāji no Latvijas un citām valstīm sacensības vēroja video tiešraidē LNB YouTube kanālā, LNB.lv, LSM.lv un "LSM Bērnistaba" Facebook lapā. Pasākuma ieraksts arī turpmāk būs pieejams LNB YouTube kanālā.

Literatūras izvēlē lasītājiem nebija nekādu ierobežojumu, bērni paši brīvi izvēlējās interesantākās grāmatas. Tās bija ļoti daudzveidīgas, sākot no klasikas darbiem – Astrida Lindgrēne "Ronja – laupītāja meita", "Pepija Garzeķe", Eleonora E. H. Portere "Pollianna nu jau liela", Gerhards Holcs-Baumerts "Alfons Trīcvaidziņš", Imants Ziedonis "Krāsainās pasakas", līdz visur pasaulē iemīļotām grāmatām – Džoanna K. Roulinga "Harijs Poters un Filozofu akmens", Džefs Kinnijs "Grega dienasgrāmata", Īans Vaibravs "Mazā Vilka nelietību grāmata" un brīnišķīgās ziemeļnieku grāmatas – Marija Parra "Vafeļu sirdis", Kristīnas Olsones "Akmens eņģeļi", Maija Lunde "Pasaulē foršākie bērni". Populāri ir kaimiņvalstu rakstnieku darbi – lietuviešu rakstnieka Toma Dirgēlas "Gustavs Salmiņš liek no augšas", igaunietes Piretas Raudas "Princese pa pastu". Aktīvi lasīti tiek arī latviešu mūsdienu autoru darbi – Dzintars Tilaks "Šausmiņa", "Papus Tru", "Čomiņš", Ilze Skrastiņa "Kā iet pa skolu? Normāli", Māra Zālīte "Tango un Tūtiņa ciemos", Luīze Pastore "Laimes bērni", Ruta Skrebele "Palaidnību karaļa Jāņa B. dienasgrāmata", Arno Jundzes "Kristofers un Ēnu ordenis", Inese Ķestere "Skolas spoks" un citi. Sacensību svarīgākais likums ir izrādīt cieņu bērna izvēlei, lai veicinātu lasītprieku un pozitīvas emocijas. Oriģinālliteratūras darbu bija krietni vairāk nekā citus gadus.

Pasākumu vadīja Ansis Bogustovs. Sacensības vērtēja ieinteresēta un grāmatas mīloša žūrija – LNB Atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone, rakstniece Luīze Pastore, LMT prezidents Juris Binde, mūziķe Marta Grigale un Privātās Montessori sākumskolas direktors un biedrības "Tēvi" pārstāvis Lauris Bokišs.

Koncertā, kas notika gaidu pilnā atmosfērā, kamēr žūrija apspriedās, uzstājās jaunās dziedātājas PAULA un Sabīne Mustermane no Zvaigznāja komandas. Viņu dziesmas tika uzņemtas ar lielu sajūsmu. Pārsteigums koncerta noslēgumā bija Henas Kimas grāmatas "Zvaigžņota nakts, miglaini sapņi" izdziedāšana.

Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību norisi kā valstiski nozīmīgu kultūras pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome. Visiem finālistiem dāsnu dāvanu karšu skaitu nodrošina SIA "Jānis Roze" un apgāds "Zvaigzne ABC". Atbalsts nācis arī no uzņēmuma "Catchbox". Sacensībām palīdz notikt skolotāji, bibliotekāri, bērnu vecāki un pašvaldību atbalsts. Informatīvo atbalstu un tiešraides plašāku pieejamību nodrošināja sabiedrisko mediju portāls LSM.lv.

Fināla sacensības notika pasākumu cikla "Latviešu grāmatai 500" ietvaros. Ciklu atbalsta Latvijas Kultūras ministrija.

Informāciju sagatavoja:

Silvija Tretjakova
Bērnu literatūras centra vadītāja
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: silvija.tretjakova@lnb.lv
Tālr.: +371 29492456
www.lasamkoks.lv

Komentāri

Atlikuši 1000 simboli