PASĀKUMS "ARHITEKTŪRAS IZPĒTES CEĻOJUMS"

2024. gada 26. January

 

2024. gada 3. februārī plkst. 13.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas 7. stāva ātrijā "Ģimeņu sestdienas" ietvaros notiks pasākums "Arhitektūras izpētes ceļojums", kuru vadīs nesen izdotās bērnu grāmatas "Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā" autores – Agnese Čivle un Daina Ēķe. Dalība bez maksas.

Eiropas pilsētās, tostarp mūsu pašu skaistajā Rīgā, ir sastopama daudzveidīga un sevišķi krāšņa arhitektūra. Apkārtesošās ēkas ir būvētas visdažādākajos laikos – kāda tapusi pavisam nesen, cita celta pirms simts, trīssimt, piecsimt gadiem vai pat vēl agrāk. Varbūt kādreiz esat domājuši, kā var zināt, kurā laikā ēka ir celta? Patiesībā, ja rūpīgi ieskatās, to noteikt var itin viegli. Dažādos laikos celtām ēkām piemīt savs atšķirīgs izskats jeb arhitektūras stils, ko veido noteiktu pazīmju kopums. Gluži kā rēbusu risinot, jums tikai jāvēro, jāpamana un jāatšķir katras ceļā sastaptās ēkas elementu, formu, līniju kombinācija, un šī mīkla jāatmin!

Grāmatas "Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā" (Droši un koši, 2023) tekstu autore Agnese Čivle un ilustratore Daina Ēķe mazos lasītājus viegli un spārnoti izvadīs cauri 500 gadus senajam Eiropas arhitektūras stāstam. Tikšanās reizē tiks noskaidrots, kas galu galā ir arhitektūra un kas – arhitektūras stili? Autores kopā ar grāmatas varoņiem – Arhitekti un Putnu – atklās, kādas ir arhitektūras stilu galvenās iezīmes un kā pēc ēkas izskata var noteikt tās piederību noteiktam stilam un laika posmam, kurā tā tapusi.

Balstoties uz jauniegūtajām zināšanām, bērni tiks mudināti dalīties pārdomās par iespaidīgo Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku un tās arhitektūru. Savukārt pasākuma noslēguma daļā dalībniekus aicinās pieņemt īpašu izaicinājumu, proti, radoši atrisināt kādu grāmatā neatbildētu jautājumu. Par to, protams, saņemot dāvaniņu. Mazajiem arhitektūras ekspertiem būs iespēja piedalīties arī loterijā un iegūt spārnotu laimestu.

Papildu informācija:
Ilze Marga
Bērnu literatūras centrs
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: ilze.marga@lnb.lv
Tālr.: +371 67716040, +371 67716041