Vēstījums pasaules bērniem/Lietuva 2019

Grāmatas palīdz nesteigties

„Steidzos!... Man nav laika... Ardievu!” – tādus izsaucienus, iespējams, izdzirdēsi katru dienu ne tikai Lietuvā, kura atrodas pašā Eiropas centrā, bet arī daudzkurcitviet pasaulē. Diezgan bieži var dzirdēt arī prātojam, ka dzīvojam informācijas pārpilnības, steigas un skriešanas gadsimtā.

Bet, lūk, paņem rokās grāmatu un sajūties kaut kā citādi. Grāmatām, acīm redzot, piemīt lieliska īpašība – tās palīdz nesteigties. Atverot grāmatu un ienirstot tās mierīgajās dzīlēs, tu vairs nebaidies, ka trakotā ātrumā viss paskries garām, tā arī neko neieraugot. Sāc ticēt, ka vairs nevajadzēs pa galvu, pa kaklu mesties pie apšaubāmi svarīgiem darbiem. Grāmatā viss norisinās klusi, kārtīgi un secīgi. Varbūt tas ir tāpēc, ka grāmatas lapaspuses ir atzīmētas ar cipariņiem un mierīgi un maigi iemidzinoši čaukst šķirstāmās lapas. Grāmatā pagātnes notikumi mierīgi satiekas ar notikumiem, kuri tikai notiks.

Grāmatas pasaule ir ļoti atklāta, īstenība tajā draudzīgi satiekas ar izdomu un fantāziju, ka reizēm vairs nesaproti, kur – grāmatā vai dzīvē – ievēroji, cik skaisti no apsniguša jumta krīt kūstošas lāses un cik pievilcīgi apsūnojis kaimiņa žogs. Grāmatā vai īstenībā piedzīvoji, ka pīlādžogas ir ne tikai skaistas, bet arī rūgtas? Grāmatas pasaulē vai īstenībā gulēji vasarā zālē, pēc tam sēdēji un, sakrustojis kājas, vēroji debesīs slīdošus mākoņus?

Grāmatas palīdz nesteigties, grāmatas māca pamanīt, tās aicina, pat piespiež pasēdēt.  Mēs taču visbiežāk lasām sēžot, noliekot grāmatu uz galda vai klēpī, vai ne?

Un vai jūs neesat piedzīvojuši vēl kādu brīnumu – tad, kad jūs lasāt grāmatu, grāmata lasa jūs? Jā, jā, arī grāmatas māk lasīt. Tās lasa jūsu pieri, uzacis, lūpu kaktiņus, kas brīžiem paceļas, bet reizēm nolaižas, bet visvairāk, protams, acis. Un caur acīm tās saskata... Nu, jūs paši zināt, ko!

Nešaubos, ka grāmatām jūsu klēpī ir bezgala interesanti. Galu galā lasošs cilvēks – gan bērns, gan pieaugušais – jau pats par sevi ir daudz interesantāks par to, kurš izvairās paņemt rokās grāmatu, kuram, mūžīgi steigdamies, nav laika apsēstiesun kurš nepaspēj daudzko pamanīt.

Starptautiskajā bērnu grāmatu dienā novēlēsim viens otram interesantas grāmatas, un tajā pašā laikā – lai arī mēs paši būtu grāmatām interesanti!

Ķēstutis Kasparavičs

No lietuviešu valodas tulkojusi Indra Brūvere

 

         

Pievienotie faili

Komentāri